![](/media/lib/487/n-cbd-ea3c0adda95779bdaabe7f3cc9ddc60a.jpg)
Składnik konopi chroni przed COVID-19
21 stycznia 2022, 18:18Występujący w konopiach kannabidiol jest silnym inhibitorem replikacji wirusa SARS-CoV-2, informują naukowcy z Uniwersytetów w Chicago i Louisville. Przeprowadzone przez nich badania na myszach i hodowlach komórek wykazały, że CBD i jego metabolit 7-OH-BCD blokują namnażanie się SARS-CoV-2 w komórkach nabłonka płuc. Pozytywnego działania nie zaobserwowano w przypadku THC i innych testowanych składników konopi.
![](/media/lib/544/n-pachycephala-schlegelii-02d4bae6530a8870bc6eb51d50094c61.jpg)
Dwa gatunki toksycznych ptaków odkryte w Nowej Gwinei
3 kwietnia 2023, 09:38Toksyczne zwierzęta kojarzą się najczęściej z płazami posiadającymi na skórze gruczoły zawierające truciznę. Warto jednak wiedzieć, że istnieją również toksyczne... ptaki, a duńscy naukowcy odkryli właśnie dwa kolejne gatunki.
Świnie pomogą diabetykom?
1 lutego 2007, 16:38W Rosji rozpoczną się testy nowego sposobu leczenia cukrzycy typu 1., w którym wykorzystuje się świńskie komórki. Naukowcy uważają, że może być to znacznie tańsza alternatywa wobec niezwykle drogich transplantacji komórek od ludzkich dawców.
![© random_davelicencja: Creative Commons](/media/lib/25/1207038811_175300-c6882bdcb576e2c11bc127a13e774f89.jpeg)
Ostre papryczki uśmierzą ból
1 kwietnia 2008, 08:29Kapsaicyna, składnik odpowiedzialny za palący smak pikantnych odmian papryki, jest stosowana nie tylko jako składnik żywności. Niedawno odkryto jej zdolność do zabijania komórek nowotworowych, a nieco wcześniej dowiedziono, że u ptaków ma ona działanie... przeciwbólowe. Teraz, po stosunkowo krótkim czasie, dowiadujemy się kolejnej ciekawej rzeczy na temat tego alkaloidu. Okazuje się bowiem, że przynosi on ulgę w leczeniu bólu związanego z infekcją wirusem HIV.
![](/media/lib/45/2232231184_bb51324bbe-4d89f6ef89e98548cba7d5b8e7d01a6b.jpg)
Niebezpieczne plastry lecznicze
7 marca 2009, 02:01Niektóre plastry lecznicze, stosowane powszechnie m.in. w leczeniu uzależnienia od nikotyny, mogą wywołać poważne oparzenia skóry podczas badania z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego - uprzedzają w specjalnym oświadczeniu eksperci z amerykańskiego urzędu ds. żywności i leków (FDA).
![Miskant olbrzymi](/media/lib/64/miscanthus_giganteus-716920b3f926db234f5b9d9bde31c231.jpg)
Uprawy energetyczne jednak się opłacają
23 maja 2010, 10:54Czy uprawa roślin na potrzeby energetyczne faktycznie jest opłacalna - zarówno ekonomicznie, jak i ekologicznie? Istnieje wiele różnych szacunków na temat tej opłacalności. Wiele zależy od zastosowanych upraw. Brytyjskie Met Office proponuje zastosowanie miskanta olbrzymiego.
![](/media/lib/82/awokado-02c79ec1da08a385cbc9912ec657f476.jpg)
Razem działają lepiej niż eliminowanie tłuszczów nasyconych
26 sierpnia 2011, 11:17Osoby z za wysokim poziomem złego cholesterolu LDL powinny się raczej zwrócić ku pokarmom obniżającym poziom cholesterolu, np. awokado, orzechom i soi, niż decydować się na przejście na dietę zawierającą niewielkie ilości tłuszczów nasyconych. Naukowcy dowiedli, że w pół roku dzięki łącznemu oddziaływaniu tych pierwszych można osiągnąć o wiele lepsze rezultaty.
![](/media/lib/87/n-mozgopodobny-obiekt-986498aedf575d412d9261b607dedcd8.jpg)
Próbują leczyć alzheimera za pomocą rozrusznika
24 stycznia 2013, 14:45Chora na alzheimeryzm Kathy Sanford jest pierwszą osobą z USA, której by poprawić funkcjonowanie poznawcze, wszczepiono rozrusznik mózgu.
![](/media/lib/89/n-temperatury-8e60b51f37bc5ca06a3cd170c0e296a2.jpg)
Ociepleniowa edukacja
19 marca 2014, 17:04American Academy for the Advancement of Science (AAAS) opublikowała raport pt. „What We Know”. Czytamy w nim, że w środowisku naukowym pogląd co do tego, że mamy do czynienia z ociepleniem klimatu spowodowanym przez człowieka jest równie rozpowszechniony, jak pogląd, że palenie tytoniu powoduje nowotwory.
![C. elegans](/media/lib/213/n-c_elegans-4de218f488f7d44dd4592b2f2846e2f1.jpg)
Nowy mechanizm wykrywania światła
30 stycznia 2015, 13:00Ludzie potrafią odróżniać pięć smaków – słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Jednak badania uczonych z MIT-u pokazują, że to nie cała możliwa gama smaków. Okazało się bowiem, że nicień Caenorhabditis elegans może wykrywać też nadtlenek wodoru, co ostrzega go przed spożywaniem potencjalnie szkodliwych substancji